Szaporítás magvetéssel

 

 

-Magvetés a leander szaporításának ritkábban alkalmazott módszere. A leandereket többnyire dugványozással szaporítjuk. Ennek több oka is van, a legfontosabb dugványozással nyert növény az alanynövénnyel megegyező tulajdonságokkal rendelkezik,  dugványról 1-1,5 év alatt virágzó növényt kaphatunk. Magvetésnél 3-6 év is lehet míg a növényünk elkezd virágozni, persze a magokból kikelő növények, néha egyedi színe, formája, sok mindenért kárpótolnak bennünket. Leginkább ezért érdemes magok vetésével kísérletezgetni.

-Sokan kérdezik, milyen növények lesznek a magokból, a tapasztalatom az: alapvetően a növényeinkhez igen hasonló tulajdonságokkal és virágokkal rendelkező növények fejlődnek. Nyílván minél több fajta található a gyűjteményünkben a keresztbeporzási lehetőségek annál szélesebbek. A kis eltérésen azt kell érteni, az egyiken kerek a szirom a másikon szögletes, hosszú a virág tölcsér esetleg nem is látszik, csíkos a torok vagy nem, és a színbe is lehet kisebb vagy nagyobb árnyalatnyi eltérések.  De van egy kis százalék, ami nyílván a keresztbe porzások miatt, jelentősen eltér a többitől, például növekedésben,(egész törpe magoncok is vannak) virág színében,(más színű, vagy a tölcsér színe eltér) formájában, (dupla vagy tripla virágú lesz egy szimplavirágú magjából). Azt sem szabad elhallgatni, hogy a magoncok egy része  rossz tulajdonságú lesz, (nem virágzik, vagy nagyon keveset, esetleg torz a virág, a levelek torzak), ezeket selejtezni kell, az értékelést követően. Ez nem egyszerű feladat, tekintve hogy a második virágzási ciklusában mutatja csak meg, a virág végső színét és formáját. Ha úgy tetszik ez már a növénynemesítés határait feszegeti. Nagy öröme a kertésznek, ha magból kikelt növény növekedését, fejlődését  követheti végig  addig a pillanatig, amíg elkezd  virágozni. 

-A  leander magok vetésével, nagyon kevés költséggel sok növényhez juthatunk. Magot csak egészséges és jól fejlett, jó egyedi tulajdonságokkal rendelkező növényről szedjünk. Nem mindegyik növény nevel magot, a dupla-tripla virágú leanderek csak ritkán, vagy egyáltalán nem hoznak magot, ráadásul a magjaik sem mindig csíraképesek (nem kelnek ki).  A szimpla virágú fajok magjai sem egyformán jól csíráznak. A leander egy a babhoz hasonló tokban neveli a magjait. A magokon repítő szőrök vannak, amik mint egy kis ejtőernyő kinyílnak, és ezzel lebegnek a víz tetején. Egy kifejlett tokban akár száz mag is lehet. A nagyobb növény általában nagyobb magtokot nevel és a bene lévő magok is életképesebbek.  Van olyan fajta, amelyik magjai közül nagyon kevés kel ki pl. a Marie Gambetta, ráadásul a mag mérete miatt (legkisebb) nagyon nehéz felnevelni is. Ezért javaslom, ne ennek a magjával kezdjük a magvetési tapasztalataink gyűjtését.

-A magtokok többnyire télen érnek meg, ekkor fölrepednek és kiszóródnak belőle a magok. Tartsuk a tokot  papír vagy műanyag zacskóba  amíg felreped, mert különben kiszóródnak.  A magvetés leginkább a télvégi időszakra esik, ha jól időzítetünk, akkor a tavaszi napon nevelkednek  a kis növények, de ha a megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk (télen pótvilágítás) bármikor vethetünk. A vetés sikere számos tényezőtől függ, de nem olyan bonyolult.  A legfontosabb a magvak legyenek frissek. A leander magok, általában jól csíráznak, de el kell vetni az éréstől számított néhány hónapon belül, mert az idő múlásával a csíraképesség jelentősen csökken.   

  -Vetéshez  mindig steril ültető közeget használjunk, laza és jó vízelvezető, de elég nedvesség megőrző tulajdonsága legyen. Alapnak számos palántázáshoz ajánlott földkeverék megfelelő. Ezek alapvetően könnyűek és sterilek , tovább javíthatjuk ha összekeverjük finomra őrölt  tőzegmohával és perlittel, nagyon jó eredményeket értem el tiszta perlitbe történő vetéssel is. Nedvesítsük be ültetés előtt a földet és vetés előtt a magvakat is áztassuk be. Érdemes a földet az edényben, vagy a tálcán egy lapos tárgyal, például egy kis falappal elegyengetni. Ez  megkönnyíti, a magok egyenletes elszórását. A magokat a föld tetejére szórjuk nagyon lazán, és  szitálunk rájuk vékonyan finomföldet . Ezután  a talajt kicsit megnyomkodjuk az egyengetésre használt falap segítségével. Ez biztosítja a jó talaj kapcsolatot a mag, és a talaj között, így javítja a csírázást. Ne ültessünk mélyre, akkor jó ha a szőr pamacsok kicsit kilátszanak  a földből. Az alulról öntözni mindig a legjobb, de ha nem megoldható egy kézi spriccelő is megteszi ami megakadályozza , hogy a talaj betömörödjön és a földet lemossuk a magokról. A talajt tartsuk nyirkosan, kerüljük a túlöntözést, (takarjuk fóliával) amíg kicsíráznak. Nem szerencsés ha a magok túl közel vannak egymáshoz (sűrű vetés) mert a gombásodás könyebben terjed. A palántadőlés gomba, elpusztítja a  palántákat  meglepően rövid idő alatt. Gombaölő szert mindenképp tegyülk az öntözővízbe megelőzi,  késlelteti a gombásodást. -A talaj hőmérséklete is lényeges, legalább 20-24 fok legyen, a hideg és nedves talaj nagy valószínűséggel a magok rothadásához vagy penészedéséhez vezet.  Csírázás általában 6-12 nap a hőmérséklettől, és fajtától is függ, általánosságban elmondható  a kisebb magok gyorsabban, a nagyobb magok lasabban csíráznak. A kezdeti növekedés meglehetősen gyors. Az első leveleket amivel kibújik a magból  sziklevélnek hívják ,  és általában eltérő a megjelenése mint  az igazi leveleknek.  Célszerű eleinte fólia alatt tartani növényeinket a párás környezet miatt, valamint az öntözővízbe továbbra is gombaölő vegyszert keverni . Lehetőleg világos, de nem napos helyen tartsuk a kicsi magoncainkat. Ahogy nőnek fokozatosan szoktassuk a szabad levegőhöz, és a naphoz is. A valódi levelek megjelenése után, adhatunk nagyon higított tápoldatot 20-20-20 N,P,K formulát. Ha a palánták kb 4-6 cm magasak, itt az ideje átültetni azokat. Magoncainkat ültethetjük egyesével, csoportosan (3-5db.), vagy akár ládába (20-50db.) is. A tapasztalatom az minél többször kapnak friss földet (átültetés) annál gyorsabban fejlődnek, 2-4 hetente használhatunk műtrágyát, vagy lombtrágyát is.

  - Magok vetésére kialakult egy másik módszer is. Az alapvető különbség hogy a magokat, egy kisebb edény vízbe tesszük és ott hagyjuk, amíg ki nem kelnek. Én egy apró lyukú szűrön átmosom a csap alatt a magokat, ha később megzavarosodik a víz szintén, és a vizet is cserélem..  A vízbe történő vetés előnye látjuk, mikor kezdenek csírázni magjaink, kiválogathatjuk az erősebben fejlődőket és csak azokat ültetjük el. Az ültetés egy macerás része ennek a módszernek, a gyakran összekunkorodott kis növényeket nehéz elültetni.

  - És van egy ötvözött módszer az előző kettő keveréke (én ezt használom) Ennél is vízbe teszem csirázni a magokat, de nem várom meg amíg teljesen kibújnak a magból a sziklevelek. Ekkor nem szükséges egyenként földbe dugdosni a növénykéket. Egy edényt megtöltök háromnegyedig földkeverékkel (vagy perlittel) és rászórom a félig kikelt növénykéket a föld tetejére. Ilyenkor  kiválogathatjuk az életképesebbeket, majd eligazgatjuk ne legyenek túl közel egymáshoz, szitálunk rá vékonyan puha földet(vagy perlitet), és spriccelővel kicsit beöntözzük. Innentől már ugyan úgy kezeljük mint a földbe vetett magokat. 

Általánosságban elmondható,  1-3 év kell míg a leander virágzik magról. Ha szerencsénk van akár egy év múlva megmutatja a virágait de, általában azért  három évet kell várni. Magoncokat  vissza lehet csípni tavasszal, vagy  nyáron , hogy elágazásra ösztönözzük. Ha nem vágjuk vissza a palánta többnyire egyenesen felfelé növekedik. A legtöbb télvégén vetett magonc,  áprilisban vagy májusban  megy át egy vegetációs szezonban, és a következő években  késő tavasszal hoz virágot .

 

-A leander palántanevelésnél a legtöbben a palántadőlés megjelenésétől félnek. Ez az a gombabetegség, amely a legtöbb palántát képes elpusztítani a legvédtelenebb korukban éri őket. Elmondhatjuk, hogy szinte az összes palántanevelő földközegben jelen lehet a kórokozó gombacsalád valamelyike.
A palántadőlés-betegség korai tünetei már a palántakort megelőzően, a magvak csírázásakor jelentkezik: sok mag nem kel ki, elfekszik, a talajban elpusztul. A csíranövények kelése után a szikleveles kortól a 4-6 leveles palántakorig fertőznek leginkább, a palánták gyökérnyaki része üveges lesz, elvékonyodik, meggyengül, a kis növények a talajra borulnak, a szártő barnán elhal. A palántapusztulás foltokban alakul ki és elég gyorsan terjed, bár a növények a csírázástól a két lombleveles korukig a legérzékenyebbek rá, de helytelen nevelési körülmények között később is felléphet. Azonban nem annyira veszélyes , mint elsőre tűnik, hiszen megfelelő körülmények teremtésével, és védekezéssel megelőzhető 

 
A körülmények, melyek fokozzák a fellépésének veszélyét:
 
Túl sűrű vetés.
Állandóan vizes talajfelszín.
Túlságosan párás levegő.
Nem kellő hőmérséklet.
Nem kellő megvilágítás.
Fertőzött mag,
Fertőzött föld.
Levegőtlen, tömör talaj.

A talajfertőtlenítő szereket a vetés, ültetés előtt kell a talajba dolgozni. Elbomlásukat a talaj felfűtésével lehet gyorsítani. A magvetés és kelés után fellépő palántadőlés ellen – a gomba továbbterjedésének megállítására, a kár enyhítésére -  a talaj  beöntözésével kell a gombaölő szert kijuttatni. A vetőmagvak kórokozók elleni csávázásával a kelés, a csírázás időszakában fellépő fertőzést előzhetjük meg. A magvak héjára felvitt szerek a talajnedvesség hatására oldatba kerülnek, csíravédő hatásukkal a kis növényeket átsegíti az érzékeny időszakon. Az Orthocid, valamint a Dithane M 45 szerek terjedtek el kertészeti növények magcsávázásánál.

 

A levelezésembe fölmerült pár kérdés talán másoknak is hasznos.

-Írnál egy pár mondatot arról, amikor perlitbe veted a magokat, szoktál gombaölőt, tápoldatot adni nekik a növekedésük során?  És mikortól szoktatod a szabad levegőhöz, naponta mennyi ideig, és hogy történik a ki(át)ültetésük a perlitből?

A perlit tulajdonképpen a földet helyettesíti, tehát mindent úgy csinálok mintha földbe vetettem volna. Gombaölőt is ugyan úgy adok, mert a perlit az steril, de a magok nem. Eddig a kicsi magoncoknak nem szoktam tápot adni, de olvastam róla talán ki kéne próbálni. A nagyobb már ládában lévőket 2-3hetente tápozom. Az átültetésről egy kis magyarázat: azért vannak lapos tálcán a kikelt magoncok, mert az átültetés a ládába így nagyon egyszerű. Van egy meghajlított lap, ami pont akkora, hogy a gyökerek alá tudom csúsztatni, egybe földel (vagy perlittel) együtt ki tudom emelni a növényeket. A virágládát háromnegyedig megtöltöm, földel, és ennek a tetejére csak ráteszem a magoncokat és megöntözöm. Az egyéves nagyok szétültetés az úgy történik, kiöntöm a ládából és megrázom a földlabdát (ha nagyon összenőttek, vízsugárral átmosom) aztán viszonylag könnyen szét lehet bontani a gyökereket, nem kényesek, ha egy két kisebb gyökérdarab letörik nem probléma. A szabadlevegőhöz szoktatás a hőmérséklettől függ, ha jó napos idő van, akkor kicsit árnyékosabb helyen párszor leveszem a takarást, aztán mindig hosszabban és naposabb helyet keresek persze ez nem ennyire komplikált, mint ahogy leírtam.  

Sikeres magoncozók tapasztalatait olvashatjátok a gombokra kattintva:

 

     Fotóimon leandermagok  érésben lévő magtokok.

 

 

    A magok mérete színe alakja eltérő.

  

 

       Fajtánként külön edényben áznak a magok.

 

      Így kezd csirázni a leandermag.

 

 

               Bújnak az első sziklevelek.

          Ezelet a kis növényeket már nehéz elpalántázni

           Itt már nagyon összetekeredtek a gyökerek és a szár is

       Jégkrémes tálca mint melegház.

 

            A tálcára a föld tetejére szórt csírás magok, ezekre vékonyan földet szórok. 

 

            A már kihajtott begyökeresedett növénykék a tálcán steril földbe

                   A földet gyakran perlittel helyettesítem, a perlitet alaposan nedvesítsük be hogy laza legyen:

     Ha nem elég laza  a gyökerek nem tudnak bebújni és elfekszenek a tetején  .

  

 

         Négylevelesen a tálcán.

      Hatlevelesen már a virágládában.

 

           Félévesek a kis növények.

 

             Egy évesen szétültetés előtt.

 

             Két évesen virágládában.

 

            A magoncok nevelésének számtalan variációját kipróbáltam

 

            Még a nyári kiültetést is.

 

       A nagyobb magoncok vödrökben 10db/vödör (a téli behordás előtt)

 

 

        Vannak még kisebbek is ládákban

 

 

       Egy újabb kísérlet 2013-ban a leandermagok vetésére mini szaporítóban:

           A magokat a föld tetejére szórtam

 

                 Fólia takarás

 

                  Négy nap múlva a magokon megjelentek az első csírák

            Újabb 3 nap és a sziklevelek is kibújtak

 

Sajnos nem a megfelelő minőségű steril és laza földet használtam ezért két „kockában” elkezdődött a gombásodás. Hogy ne terjedjen tovább a gomba megpermeteztem (Dithanés és Topsin metil)és kísérletezni kezdtem. Az egyik földjét kiszedtem és perlitet tettem bele ebbe átpalántáztam pár növényt.A másik földjére gombaölő szert szórtam (Miltox) két növény bírja a tömény szert is.  

           Május közepén már a szabadlevegőhöz szoktatva.

            Az első átültetés után 

 

 

 

    vissza a főoldalra

 

 


Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints