Gombás betegségek

Az Ascochytás betegség

 

Ascochyta egy gombás betegség, amely képes megfertőzni az összes növényi részeket,  és akkor elsősorban mikor a telelőben vannak. Ez nehezíti a védekezést, könnyen  elpusztulhatnak az  idősebb leander növények is. Különösen érintett a lágy része a növénynek. A téli hónapokba fertőzi leginkább a növényeinket. Úgy tűnik csak  kiszáradtak, de elpusztulnak,  ha nem vigyázunk. Ez a száraz zóna terjed az ágak mentén lefelé a törzsön.  Ha  a száraz rothadás elér a tőhöz és  a fás tövet megtámadta, az egész növény elhal.

Ascochyta, mint minden gomba spórákat termel , amelyeket szétszór. A lehullott levelek, és virágzat az edénybe hagyva ezeknek táptalaj.  A sérült  szövetek, hegek szolgálnak belépési pontokat Ascochyta számára.  A csapadékos nyarakon  Ascochyta  problémás a szabadban is. Itt a növények nedvesek és a gomba spórák az eső,  terjesztése mellett kerülnek a növényre. A nagyon sűrűn lévő növények, amelyek hosszú ideig száradnak meg a gomba könnyen megfertőzi. Vannak fogékonyabb fajták. Ascochytaval fertőzött részt le kell vágni, hogy a gomba nem terjed felé a tőhöz. Minden növényi rész elpusztul  a fertőzés helye fölött.

 

Javaslat:

1. A rendszeresen, megelőző permetezés a növények egy gombaellenes szerrel. Ez különösen az Ascochytara érzékeny fajoknál fontos.  Ajánlatos legalább egy permetezés  ősszel behordás előtt.

   2. A vágási és egyéb sérüléseket zárjuk le sebkezelővel, vagy festékkel 

 

 Verticillium dahliae

A gomba  amely képes ellenállni a környezeti hatásoknak és túlélni több mint 12-14 évet.                    
előfordulása:  széles körben elterjedt az egész világon.   Sok tápnövényes kórokozó.

Tünetek változóak: A  beteg ágakon  a levelek,  elveszítik zöld csillogást szürke, majd halvány barna  lesz .  Egyes esetekben a betegség lassan halad előre hónapok alatt  vagy éven belül, ami fokozatos lombhullás és ágelszáradással jár. Az érintett növény satnya, és végűl elhal.

 

Egy másik tünet a kéreg elszíneződése,  a beteg ágakon. Ez a tünet jobban látható ha  gondosan eltávolítja a kérget  egy nemrég fonnyadt ágon.. Csíkozás előfordulhat, közvetlenül a kéreg alatt   vagy  mélyebben a szövetekbe. Szükséges lehet, lehántani a   külső  rétegeket hogy megtekinthessük a  mélyen gyökerező elszíneződést. A kéreg  elszíneződése először  olajzöld, aztán sötét zöld , és végül barna.

 A Verticillium dahliae fertőz  az egész vegetációs időszakban, de sokkal gyakoribb  tavasszal, vagy nyáron. A gomba a sérüléseken  (rovar szívás kéreg repedés és metszési seb) jut be a növénybe. Odabent  a gomba blokkolja víz vezető szövetet és akadályozza a víz mozgását, ami gyors hervadáshoz vezet. Ha a fa életerős, akkor lehet, hogy csak korlátozza  a víz mozgását és ilyenkor lassan pusztul el.

Javaslat:
   -A hervadt ágakat el kell távolítani . Metszéskor a sebek kezelése  megakadályozza a gomba növénybe jutását és a betegség   kialakulását . Kémiai védekezés   gombalőszeres permetezés 

 

Az oleander sztemfíliumos levélfoltossága

 

A kórokozó a levélen kezdetben sárgás fol­tok alakjában jelenik meg, melyek később elbar­nulnak, illetve feketéssé válnak. A foltok körül egy sárga udvar gyakran a levelek sárgulásáig észlelhető marad. A kórokozó sporulációja elsôsorban a sárgás udvar és a folt határán figyelhető meg konídiumtartók formájában. Érett peritéciumok kialakulása a levélen rendkívül ritkán figyelhető meg, protoperitéciumok azon­ban gyakrabban. A Stemphylium tipikus levél­foltja elsősorban az idősebb leveleken regiszt­rálhatók .

Javaslat:

–permetezés : védekezésre a cineb a mankoceb,  hatóanyagú permetezőszerek kiváló hatásúak.

 

Rizoktóniás betegség

 

A betegség a dugványokon, ritkábban a gyö­keres növényeken jelenik meg. A dugványok rosszul gyökeresednek, hervadnak, a növények féloldalasan vagy teljesen hervadnak. A beteg növényeken a száron barna, foltszerű, félol­dalas, később a szárat átölelő, barna kéregel­halás figyelhető meg. A felületen barna, hálóza­tos micéliumbevonat látható. A hervadás mérté­ke a kéregelhalás kiterjedésétől függ. A kóroko­zó polifág, talajlakó gomba, amely apró szkleróciumaival a talajban tartósan megmarad.

Javaslat:

 a dugványokat termesztésre még nem használt , vagy steril közegben gyökereztessük

– permetezés: a kórokozó észlelése esetén a talajt benomil, cineb, kaptán hatóanyagú fungiciddel öntözzük be.

 

Cerkospórás levélfoltosság

 

A leveleken 0,2–1 cm nagyságú, sárgás­barna szegélyű, kör alakú, gyakran összeolvadó foltok láthatók. Felületükön barna konídiumtartó gyep képződik. A fertőzött levelek gyor­san összeszáradnak. Nedves időben rohamosan terjed. Súlyos fertőzés esetén a levelek lehulla­nak. A kártételt a zárt fekvés és a fényhiány elôsegíti.

Javaslat:

– permetezés: a benomil hatóanyagú készítmé­nyekkel (Agrocit, Benomil 50 WP, Fundazol 50 WP), valamint a cineb, manko-ceb, propineb vagy metirám tartalmú sze­rekkel védekezhetünk eredményesen.

 

Gyökér rothadás:

A gyökérrothadás egy gombás betegség, mely virágot, zöldséget, fás szárú növényt egyaránt megtámad. Mivel a gyökeret károsítja, az egész növény elpusztul.

Egyes gombabetegségek, mint a gyökérrothadás, megjelenésük után már alig küzdhetők le. Ez a gomba, amely a gyökerek működését korlátozza, csak a beteg vagy más ok következtében legyengült növényeket támadja meg. A legyengülés oka lehet például a túlöntözés, a levegőtlen összetömörödött talaj, a túlzott tápanyag-utánpótlás, erősen trágyás föld, a túl hideg, illetve túl meleg hely. Gyökér rothadás lép fel akkor ha hagyja, hogy a növény  pangó vízbe álljon. Gyökérrothadás történik, ha a gyökerek nem kapnak elég levegőt, a  pusztuló gyökerek hatására lombozat elszíneződik, és végül elpusztul a gyökerek  szúrós szagot bocsátanak ki. A gyökérrothadás megelőzése nem annyira egyszerű hogy kevesebbet öntözünk. Fontos a felesleges víz elvezetése, és módosítani a talaj szerkezeten homokot vagy perlitet, keverünk a földbe, hogy mozdítsa elő a jobb vízelvezetést. Kedvező életfeltételek mellett a növények ellenállóak a mindenhol jelenlevő kórokozókkal szemben.

Gyökérrothadást a  leanderen : Phymatotrichopsis omnivora ( Phymatotrichum omnivorum ) a talajlakó  gomba okozza .  Leanderek nagyon fogékonyak a  gyökérrothadásra  . Mivel a sérült gyökereket nem vehetnek fel elég vizet , hogy fenntartsák a növény vízigényét, a levelek elhervadnak, és a növény elpusztul. Az elszáradt levelek általában továbbra is a növényen maradnak. Az első tünete a fertőzésnek a  hervadó a levelek és gyors hanyatlás. A betegség  leginkább télen fertőz, de a nyári hónapokban is, a növény levelei elszáradnak és  aztán az egész növény.   

 Javaslat:

-       Egészséges szaporító anyag, talajfertőtlenítés, jó minőségű föld használata a föld szerkezetének adalékokkal történő javítása(perlit agyaggolyó kókuszrost tőzeg).

 

 

Botrytiszes hervadás (szürke penész):

 

A kórokozó jól ismert, polifág, fakultatív pa­razita gomba. A betegség tünetei nagyon válto­zatosak. A leanderen a leggyakoribb tünet a haj­tás- és virághervadás. A hajtáshervadás a botrítiszes betegség újabban észlelt, a zöld és a fásodó hajtáson egyaránt megjelenő tünettípusa, mely kezdetben a hajtás alapi részéről kiinduló, rohamosan nagyobbodó, vizenyős foltok alakjá­ban jelentkezik. Másodlagos tünetként a foltok alatt a hajtás elvékonyodik, barnásfeketére színeződik. A foltban kezdetben a levélripacsokon, majd a teljes levélfelületen egérszürke bevonat, ún. konídiumtartó gyep jelenik meg. A virághervadás ennél gyakrabban megjelenő tüneti for­ma. A virágok vizenyősen összeesnek, „leforrázódnak”. Rajtuk szintén megjelenik a szürke konídiumtaró gyep .

Javaslat:

A higiénia a vé­dekezés legfontosabb eleme. A növényház relatív páratartalmát tartsuk 80% alatt, és gyakran szellőztessünk. A beteg leveleket és a hervadó dugvá­nyokat meg kell semmisíteni.

   – permetezés: a betegség ellen permetezéssel vé­dekezhetünk benomil, procimidon  hatóanyagú növényvédőszerrel

 

 

Az elnyílott virágok párás helyen gyorsan gombásodnak ezért célszerű leszedni minél előbb.  

 

Lisztharmat:


 Az Erysiphaoena családjába tartozó valódi élősködő gombák okozta betegség, melynek jellemző tünete, hogy a kórokozó gomba a növény felületét fehér (ritkán rózsaszínes vagy barna) penészszövedékkel vonja be, mintha a növény liszttel volna beszórva

Javaslat :

  -Permetezés :kén tartalmú és Topsi Metil-szerekkel.

Korompenész:

 

Pedig ezt nem a füst, se nem a korom okozza, hanem egy gombás betegség, amelyet nagyon találóan korompenésznek neveztek el. A betegség következtében a megtámadott növények levelei nem képesek az asszimilációra.

Ebben az esetben azonban nem a korompenész ellen kell védekezni, hanem a fertőzést kiváltó körülményeket kell megszüntetnünk. Ez általában a tetvek kártétele .

Javaslat:

 -Permetezés rovarölő szerrel.

 

A palántadőlés-betegség

A leander palántanevelésnél a legtöbben a palántadőlés megjelenésétől félnek. Ez az a gombabetegség, amely a legtöbb palántát képes elpusztítani a legvédtelenebb korukban éri őket. Elmondhatjuk, hogy szinte az összes palántanevelő földközegben jelen lehet a kórokozó gombacsalád valamelyike.
A palántadőlés-betegség korai tünetei már a palántakort megelőzően, a magvak csírázásakor jelentkezik: sok mag nem kel ki, elfekszik, a talajban elpusztul. A csíranövények kelése után a szikleveles kortól a 4-6 leveles palántakorig fertőznek leginkább, a palánták gyökérnyaki része üveges lesz, elvékonyodik, meggyengül, a kis növények a talajra borulnak, a szártő barnán elhal. A palántapusztulás foltokban alakul ki és elég gyorsan terjed, bár a növények a csírázástól a két lombleveles korukig a legérzékenyebbek rá, de helytelen nevelési körülmények között később is felléphet. Azonban nem annyira veszélyes , mint elsőre tűnik, hiszen megfelelő körülmények teremtésével, és védekezéssel megelőzhető 

 
A körülmények, melyek fokozzák a fellépésének veszélyét:
 
Túl sűrű vetés.
Állandóan túl vizes talajfelszín.
Párás levegő.
Meleg.
Nem kellő megvilágítás.
Fertőzött mag,
Fertőzött föld.
Levegőtlen, tömör talaj.

A talajfertőtlenítő szereket a vetés, ültetés előtt kell a talajba dolgozni. Elbomlásukat a talaj felfűtésével lehet gyorsítani. A magvetés és kelés után fellépő palántadőlés ellen – a gomba továbbterjedésének megállítására, a kár enyhítésére -  a talaj  beöntözésével kell a gombaölő szert kijuttatni. A vetőmagvak kórokozók elleni csávázásával a kelés, a csírázás időszakában fellépő fertőzést előzhetjük meg. A magvak héjára felvitt szerek a talajnedvesség hatására oldatba kerülnek, csíravédő hatásukkal a kis növényeket átsegíti az érzékeny időszakon. Az Orthocid, valamint a Dithane M 45 szerek terjedtek el kertészeti növények magcsávázásánál.

 

 

vissza a fő oldalra

 


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu