Fiatalítás

Nagyra nőtt terebélyes idős tövek megújítása

 

Gyakran kerülünk szembe azzal a problémával, hogy leanderünk akkorára nőtt már, nem tudjuk kezelni,  elhelyezése főleg a téli elhelyezése nem megoldható.  Ilyenkor két megoldást szoktak követni vagy megszabadulnak, tőle vagy kinn marad télire, ami nagy valószínűséggel fagyhalálhoz vezet. Pedig van más megoldás a megfiatalítás, amivel újra elfogadható méretűre alakíthatjuk leanderünk. Ehhez próbálok ötletet adni és a mevalósítást is mutatni .

Ajánlott módszerek: 1 A drasztikus visszavágás ami lehet akár tarra vágás is,  durva visszavágását gyökérmetszéssel együtt végezzük,

                                     (a lomb és a gyökérzet arányainak megtartása miatt).

                                  2  Végezhetünk gyökérmetszést azért is, hogy a friss földnek helyet csináljunk (az arányokra itt is figyelnikell).

                                  3 Tőosztásnál gyökérnyakba függőlegesen elvágjuk kettő vagy több daraba, itt is figyeljünk az ágakkal arányos gyökerek meglétére.

                                  4 Bujtás és Légbujtás olyan módszer, amivel  ág-ágak gyökereztetésével fiatalítjuk meg növényünket. Egy-egy ágat kiválasztunk a 

                                      (céljainknak megfelelőt) attól függően bokrot vagy fa alakot szeretnénk, meggyökereztetjük azonnal virágzó növényt kapunt.

                                         a tövet pedig az előző 3 lehetőség szerint alakítjuk.   

 

 

 

Kis türelmet az írás készül, hasznos tanácsokat módszereket és  fotókat is gyűjtöm

Gyökérmetszéshez fotók:

A leanderek és a gyökereik elég gyorsan növekednek, mivel mi cserépbe kényszerítettük sokszor kell nagyobb edénybe átültetni. Egyszer azonban elérjük a kezelhetőség 

határát ekkor már csak úgy tudunk friss földet adni a növénynek ha gyökérmetszést csinálunk.A gyökérmetszésnél kivesszük az edényből a növényt és a 

földlabdát 3-5 cm vastagsában körbe lefaragjuk,az alját ís ugyan így. Ezután a gyökerek végét kicsit kibontjuk, és friss földel pótoljuk a lefaragottföldet.  

 

 

 

 

Tőosztáshoz fotók: A nagyra nőtt leanderünket az egész tő függőleges elvágásával is  több kisebb növényre oszthatjuk. Elvágni lehet baltával ágvágófűrésszel

de láttam már motoros láncfürésszel is. Az arányokra figyeljünk a vágásnál, hogy nindegyik tövön maradjom megfelelő gyökérzet.

 

 

A légbújtáshoz pár fotók:

Nagyranőtt bokrot légbujtásokkal is feloszthatunk több növényre. Általában sajnáljuk a virágzó növényeket szétváni gyökereztetéshez, radásúl a nagyobb ágak nehezeben gyökeresednek.

Ezen segít a légbujtás, az elkészített "gyökereztető pólya" a növéyt nem zavarja a virágzásban, ha kifejlődtek a gyökerek levágjuk elültetjük, ha sikeresek voltunk az új növény tovább virágzik.

Egy növényről több ágat is gyökereztethetünk egyszerre a sikeres szaporításnak elég nagy az esélye. Minél alacsonyabbra tegyük a pólyát mert úgy gyorsabb a gyökeresedés.

Egy kis barkácsmunka az egész nem kell hozzá sokminden.

Egy átlátszó nylonzacskót húzunk a szárra alúl körbekötjük, a szárat körbehántjuk és bekenjük gyökereztető porral vagy géllel.

A zacskót fölhajtva megtöltjük beáztatott tőzeggel és fölül is bekötjük a gyorskötöző a leg egyszerűbb erre a célra.

Ezután egy takaró fóliát kötuk rá ne érje fény a gyökereket. Időnként meg kell nézni nehogy kiszáradjon a tőzeg.

 

Egy másik :

 

 

Kb egy hónapmúlva: Mikor elég gyökér fejlődött az önnálló léthez levágjuk az anyatőröl , és elültetjük. A kibontásnál igyázzunk

mert a friss gyökerek könnyen törnek és a "labda" szétesik.

Az új növényt rögzítsük karókkal, árnyékos és szélvédett helyre tegyük és gyakrabban öntözzük.

Egy magasranőtt ág gyökereztetése:

 

 

Idősebb leander visszavágása több lépésben: 

Egy idős leander

 

 

 

Egy másik példa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza a főoldalra

 

 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!