Dugványozáshoz új technika :

 

A leander elég jól gyökeresedik vízben is, ezért a dugványozását földbe nem szoktuk annyira boncolgatni. Sajnos az újabb fajta leanderek már sokkal rosszabbul gyökeresednek, így egyre nagyobb kihívás a szaporításuk. Ezért aztán meg kell próbálni többféle módszerrel, így  dugványozással is a gyökereztetést. A dugványozásnál és a magvetésnél is nagyon fontos a steril jó víztartó, de nem tömörödő közeg. A kifejlődő gyökerek nagyon érzékenyek, és a dugvány földben lévő része is könnyen megrothad. Az utóbbi időben több segédanyag, gyökereztető hormon és gyökereztető közeg is segíti a sikeres szaporítást.

 

                      

 

   Root Riot: komposztált szerves anyagokból készült kocka. Egy szivacsos szerkezetű anyag, amely mindig megtartja a tökéletes levegő-víz arányát, az egészséges, gyökérzet növekedéséhez. Alkalmas mind dugvány mind magvak, gyökereztetéséhez is. A  Root Riot kockák speciális tápanyagokkal táplálják, és támogatják a  gyökér fejlődését. Egyszerű a használata, gyorsabb és erőteljesebb a gyökeresedés, tiszta és pormentes, nagyon jók az elérhető eredmények. Szerves anyag, ezért biológiailag teljes mértékben lebontható           

   Gyökeresedést serkentők Többnyire a dugványok akkor is fejlesztenek gyökereket, ha nem kapnak hormon kezelést, de a gyökereztető szerek használata rendkívüli segítség. Ezeknek a szereknek a pozitív hatását, a gyökeres dugvány mutatja, jobb, egységesebb gyökerei lesznek, és rövidebb idő alatt. A gyökérképzés sebessége fontos mert minél előbb, képes önállóan felvenni vizet a további fejlődése annál gyorsabb lesz . A jobb gyökérzet azt jelenti, hogy a vágást a gyökerek körbenövik, valamint a szár alját több centiméteren, és nem csak egyetlen gyökér fejlődik itt-ott. Csak jól gyökeresedett dugványokból lehetnek kiváló minőségű növények

 
  Clonex: nagy teljesítményű gyökereztető vegyület. Ez egy erős gyökereztető hormont tartalmazó szívós gél, amely tartalmaz vitaminokat, ásványi és tápanyagokat, ezáltal elősegíti a gyökérsejtek mielőbbi fejlődését. Azonnal lezárja a vágásnál keletkező sebet, gátolja a rothadást, ellentétben a folyékony és por állagú szerekkel, végig rátapad a dugványtalpra. A Clonex minden szükséges összetevőt tartalmaz, hogy gyorsítsa a palánták masszív gyökérzetének kifejlődését, és megvédje a friss gyökérszőröket. Használható mindenféle szaporító közeghez: perlit, kőzetgyapot, föld és egyéb keverékekhez. Egyaránt használható zöld és fás dugványolkhoz is. 
 
 
    
 
       Clonex Green Gel (Zöld) Komplex gyökereztető hormon, amely stabil és tápláló környezet biztosít minden zöld dugványnak

       Clonex Purple Gel (Lila) Egyedülálló formula segítí a gyökér fejlődését, miközben  táplálja a növényt, félfás dugványokhoz

       Clonex Red Gel  (Piros) A gél-alapú keverék kiváló minőségű hormonok, vitaminok, tápanyagok és gombaölő szerek  fás dugványokhoz

 

  Clonex mist : egy egyedülálló levélpermet, adalékait úgy tervezték, hogy használatával a szaporítás minél sikeresebb legyen. Növeli az eredményt, ha együtt használjuk a Clonex gélel. Dugvány vágása előtti héten, néhányszor bőségesen permetezzük be a kiválasztott anyanövényt. A dugványokat pedig 2-3 naponta, amíg a kezdeti gyökerei meg nem jelennek. A permet keveréke létfontosságú aminosavakat és természetes ásványi tápanyagokat tartalmaz, ezzel segíti a gyors és erőteljes gyökérképzést, valamint biztosítja az új növények kezdeti gyors és egészséges fejlődését.

A permet használatra kész 100ml szórófejes flakonban található.

 

 

   Dugványok gyökereztetése Clonex-el:

A szaporító közeget helyezd egy edénybe és nedvesítsd át. Biztosítani kell a víz elszivárgását, a penészesedés megelőzése érdekében. A palánták szárát 45 fokos szögben vágjuk le, mártsuk a Clonexbe kb. 1,5 cm mélyen, ezután dugjuk a földbe. Permetezd be langyos vízzel a növényeket, a palántákat végig párás környezetben kell tartani.

//leanderfa.gportal.hu/portal/leanderfa/image/gallery/1354044879_61.jpg

                                            

    Bővebben olvashattok ezeken a linkeken:

                                          

         

 

   Tapasztalataim a Clonex-ről:

Tavasz óta használom a Clonexet, három különböző színű került hozzám. A használati leírásokba mindenütt a közegbe történő szaporítást javasolják. Mivel a leandereknél a vízben történő gyökereztetés az elterjedt módszer, így én is ezt próbáltam. A tapasztalatom: a vízbe  is tehetünk Clonexet, de csak cseppenként adagoljuk (én egy kicsi injekciós tűvel csináltam). A mennyiséget, a dugványok mérete (vastagsága), mennyire fásodott, és a vízbe lévő dugványok darabszáma alapján kalkuláljuk. Én 200ml-es üvegeket használok, ebbe kb. 40 ml vizet és 4-5 csepp clonexet teszek.  Sok vizet ne töltsünk az edénybe, és alaposan keverjük el a gélt, hogy feloldódjon, különben apró cseppekbe a víz alján marad és úgy nem hatásos. Az sem jó, ha sokat teszünk a gélből, mert a dugványok szétrepednek, elkezdenek rothadni. Hét-tíz nap után sima csapvízre cserélem a clonexesvízet. Nálam a lila színű gél, talán túl erős volt, a zöld színűvel jobb eredményeket produkáltak a dugványok. A Clonexel általában vastagabb és sűrűbb gyökereket fejlesztettek a leanderek.

 A Clonex használata esetén is biztosítani kell a gyökereztetéshez egyébként szükséges körülményeket, (megfelelő dugvány, egyenletes hőmérséklet 22-26fok, párás környezet, stb.)

         Erről bőveben itt olvashatok:

Szaporítás dugványról

 

 

   

               

              

 

   Novemberbe 14 nap alatt fejlődött gyökerek:

       

   

   A december 1.-én vágott dugványok karácsonykor:

      

 

 

 

     Lilike is a Clonex  gyökereztető gélt és a Root Riot Gyökereztető kockát használja az Ő  véleménye: „Szerintem nagyon jó szer,  Nekem most ezzel a módszerrel gyökeresednek az ágaim."

(ezeket a fotókat Lilike készítette)     

                            

         

                                                 

 

 A Clonex-be mártott, és vízberakott dugványok gyökeresedése egy hét alatt (télen) .

                                            

    Már ezeket ültetni lehetne:

                            

   Ezek mind clonexel gyökereztetett ágak, a  Gotsisok (barnacserép) aug. 5.-én érkeztek sima ágként, 42 ágból csak 5db-ot dobtam ki.

                     

   Saját és Gotsisok vegyesen, aug. vége és szept elején vágtam le. A konyhaszekrény tetején gyökereztetek, cserepezés után 2-3 hétig még ott is maradnak, napközben a kis fóliasátorba teszem ki őket.

 

Adagolás: zöld ágaknál 2dl vízbe késhegynyi Clonexet teszek, ha esetleg nincs változás megismétlem, a félfás és fás ágaknál lehet picit nagyobb mennyiségben, de minden képen csak fokozatosan szabad adagolni.

Ha túladagolod a gélt, szivacsszerűen szétrobban a dugvány vége, szinte olyan mintha habzana akkor ott már nincs mit tenni, 95% ültetés után kirohad. Sok ágnál az sem segített, ha levágtam a szétrobbant részt, mert már az egész ág magába szívta a gélt, a szövet fellazult ez által gyorsabban rohadni kezdett. Ha kicsit szétnyílt a szár, vagy szivacsos részből jött ki a gyökér. Én ezeknél úgy akadályoztam meg a rothadást, hogy ültetés után  3-4 nap meglocsoltam a földet gyenge Dithanes vízzel. Persze így sem mindig jártam sikerrel. Most már csak 1 hétig hagyom a Clonexes vízbe a dugványokat, utána lecserélem sima vízre.

1 hete cserepeztem be őket:

                                                              

 

 

     Ranyu fotója a sikeres gyökereztetésről (vizben Clonexel)

       

 

 Gyökereztetéshez már sok fajta szer van:

                    

                    

            

      

 

 

Mini üvegházak szaporításhoz

     Itt kell megemlíteni a gyökereztetés igen hatékony segitségét a mini üvegházakat. Sok féle kialakításban és méretben kaphatók és már melegítő párnával is ki lehet egészíteni a talpmeleg biztosításához. A  fényt a növénylámpák adják.

 

              

 

                 

                                      

     Egy picit nagyobb "üvegházak".

            

 

 

Dugványok földje és adalékok

   Dugványozás, és vetés után, a kifejlődött kis növények gyökerei csak laza nyírkos és steril közegbe fejlődnek jól, ha nem ilyen a földjük (levegőtlen, vízzel telitett, nagyon tömör, szenyezett) könnyen tönkremehetnek.   Ahhoz hogy a talaj minél jobban és minél tovább megfeleljen, a növény igényeinek a földhöz adalékokat szoktunk keverni, vagy akár a földet más anyagokkal helyettesíthetjük is.   A gyakran használt és pár újdonságnak számító adalékról írok pár szóban.

 

   A STOCKOSORB (víztározó kristály) granulátum legfontosabb tulajdonsága, hogy a vizet és a vízben feloldott növényi tápanyagokat elraktározza, és az elraktározott vizet, száradás esetén ismét egyenletesen teljes mértékben leadja a talajba, illetve a növény gyökérzete részére.  1 kg képes 250 liter desztillált vizet elraktározni a talajban, megnöveli a talaj pórus mennyiségét, pH semleges, tartós hatású, csak hosszabb idő elteltével kezd a növény a hervadni. Alkalmazásának módozatai:  szárazon szétszórható kézzel, még a vetés előtt, illetve ültetés előtt, a száraz granulátumot a műtrágyával együtt is adható.  Az előnedvesített gélként vízzel feloldjuk, ezt 30 percig duzzadni hagyjuk. A zselés oldatot a hagyományos ültetési módnál a gödörbe juttatjuk. A már meglévő növényi kultúra mellé utólag is a talajba juttatható. Alkalmazásával az alábbi problémák megoldhatók: véletlenszerű kiszáradás, a tápanyag kimosódás  az átültetési sokk megakadályozása, a vízháztartás és föld szerkezetének javítása. A viztározó kristály kitűnő eredménnyel alkalmazható: konténeres-intenzív dísznövénytermesztésnél, kaspók és nehezen öntözhető dísznövények kiszáradásának megakadályozására.

  

 

  A kőzetgyapot egyre nagyobb mértékben használják a kertészetben is.  Főled a dugványozás és a magok vetésénél alkalmazzák, hatékony víz és energia használatot biztosít. Precíz előírások alapján gyártott anyag, egységes méretű nevelőkockák, különböző nagyságú táblába préselve, vagy egyesével és különböző lyukmérettel kapható.

Kiváló nedvszívó, és víztartó, homogén anyagszerkezete van, semleges és  steril,  fertőzés mentes, könnyen kezelhető, más termesztő közegeknél jobban ellenőrizhető.  Minimalizálja a fertőtlenítőszerek használatát, és lecsökkenti a tápanyag használatot, elősegíti az egészséges és egyenletes gyökérzet fejlődését. Sok szaporítási technikát dolgoztak ki, a nagytömegű egységes méretű dugvány "gyártására" kőzetgyapot felhasználásával. Hatalmas asztalokon kőzetgyapot kockákba dugványoznak pl.rózsákat, de láttam már ezzel a módszerrel szaporított leanderket is. 

 

                

 

               

 

   

   

 

 

 

  A kókuszrost alaposan komposztált, stabilizált alapanyag.  A kókuszdió üzemek mellékterméke, amit eredményesen használhatunk talajkeverékekhez, csíráztatáshoz, gyökereztetéshez.

PH-ja 6,5-7,5 közötti, csíramentes, penészedésre nem hajlamos.

Az apróra darált rostból préselt téglát vízzel öntjük fel, és pár perc után már használhatjuk is..Egy tégla 3-5 liter víz felvételére képes, felduzzad  7-8 literre, amely térfogatot kiszáradás után is megőrzi. Bármilyen száraz állapotból korlátlan alkalommal újranedvesíthető. Kiváló közege a palántanevelésnek, mivel a gyökeresedés nagyon gyorsan megindul benne. Zöldség és dísznövénytermesztés ideális közege. A puffer kapacitása segítségével a növény a stresszhelyzetet (vízhiány, hőség) jobban tolerálja és ezért biztonságosabb termesztést tesz lehetővé. Mivel nagyon lassan lebomló lignin és cellulóz alkotja, ezért több éven át használható akár ugyanannak a növénynek a termesztésére. Izolált előállításának köszönhetően mentes minden kórokozótól, kártevőtől, gyommagtól.

                        

 

 

 A perlit  vulkáni kitörések során képződött szervetlen kő. Ezt a nyersanyagot különleges kemencékben kb 950 ° C hőmérsékleten égetik a hőkezeléssel többszörösére duzzasztanak. Az anyagában kémiailag kötött víz a hevítés hatására kis kapillárisokon (csatornákon) távozik a kőzetből. Ez a folyamat 7-16szoros térfogat növekedéssel jár. A duzzasztott perlit sűrűsége 30-150 kg/m³ Teljesen steril és csíramentes, PHja 6,8 -7,1A gyártási folyamat végterméke egy fehér, porózus, könnyű szemcsés anyag. A talaj szerkezetét és víztartó képességét javító, semleges kémhatású anyag, amely optimális talajklímát biztosít a növények számára, környezetbarát termék. A szemek sok levegőt és sok vizet képesek befogadni. A perlit önmagában és adalékanyagként adható a virágföldhöz, számos esetben alkalmazható és könnyen használható. Jó tulajdonságok:  szervetlen, steril mentes a csíráktól, magvaktól és rovaroktól és fonálférgektől semleges pH –ja.  Kertészeti perlit az egyik legjobb gyökereztető közeg a leandereknek, biztosítja a jó vízelvezetést és vízmegtartást valamint a gyökerek levegőztetését. Tesztet csináltak gyökeresedési arányról különböző közegekbe, a legnagyobb gyökeresedési százalékot a durva perlit adta. Az újonnan kialakuló gyökerek hozzákötődnek a perlit szemcsékhez és összefogják azt ezzel könnyebb az átültetés is.  A kertészeti perlitet általában a talajjal 25-50-75 százalékos arányban keverve használjuk,  szaporító ésakár  nevelő közegként is használható. Az egy rész durva perlit és egy rész tőzeg valamint egy rész homok keveréke is jól használható gyökereztető közeg.

         

 

        Gyökereztetéshez korong:

            Nagyon praktikus könyen kezelhető, a tapasztalataimról beszámolok. 

 

 

 

       vissza a főoldalra


Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu